Ik vind het belangrijk om mijn kinderen ook cultuur mee te geven en daar hoort uiteraard een theaterbezoek bij. Afgelopen zondag zijn we dan ook voor het eerst met onze 2-jarige peuter naar het theater geweest. We gingen naar een voorstelling van Dikkie Dik. En wat was dit onwijs leuk! Niet alleen hebben manlief en ik genoten van de voorstelling, maar vooral ook van onze dochter die het ook helemaal geweldig vond! Vandaag deel ik met jullie mijn 4 tips voor een theaterbezoek met een peuter.
Zorg dat je écht weet waar de voorstelling over gaat
Hoewel deze tip heel logisch lijkt, weet niet iedere ouder goed waar een voorstelling over gaat. Zo zat er naast ons in het theater een moeder met een zoon die (zo kwam het over) haar kind had voorbereid op het bezoek door te vertellen waar de voorstelling over gaat. Blijkbaar had ze niet goed gelezen, want ze zaten te wachten tot Dikkie Dik in ‘levende lijven’ het podium op zou komen. Dat gebeurt niet tijdens de voorstelling. Dikkie Dik komt namelijk op een andere hele leuke manier ‘tot leven’ op het podium. Ik merkte aan het jongetje dat hij daardoor teleurgesteld was. Als de moeder de beschrijving van de voorstelling goed gelezen had, had ze dat geweten en was het jongetje – die ongetwijfeld heus wel een leuke middag gehad heeft – niet teleurgesteld.
Het maakt niet uit of je peuter bij jou zit of op zijn of haar eigen stoel
Zo’n grote imposante zaal maakt indruk. Een groot podium, allemaal klapstoelen en heel veel ouders met kinderen. Dus ook al heeft je kleuter een eigen stoel met zitverhoger (extra tip!), als je peuter zich fijner voelt bij jou, laat hem of haar dan ook bij jou zitten. Ik vond het heerlijk dat Isabelle bij mij op schoot zat. Op de een of andere manier gaf dat een extra dimensie aan de beleving van de voorstelling. Isabelle heeft overigens ook gewoon op haar eigen stoel en nog bij papa gezeten. En dat is allemaal prima.
Neem iets mee om je peuter eventueel te vermaken
Als je een goede voorstelling hebt, heb je deze tip waarschijnlijk niet nodig. Maar ik wil hem je toch als tip meegeven. Mocht de voorstelling niet interactief zijn en toch minder inspelen op de korte spanningsboog van peuters, neem iets mee om je peuter te kunnen vermaken op zijn plek. Wel iets wat geen geluid maakt. Op die manier kun je blijven zitten en ben je niemand tot last. En wie weet vindt je peuter de aandacht voor de voorstelling weer terug.
Een voorstelling voor peuters, houdt rekening met peuters
Dit is misschien niet echt een tip, maar meer informatie. Hoe dan ook, weet dat de makers van een voorstelling voor peuters ook echt snappen wat ze moeten doen met peuters. Ze moeten peuters geboeid houden, want ze hebben een korte spanningsboog. Om die reden duurt een voorstelling ook eigenlijk nooit langer dan 45 minuten. En dat is echt lang genoeg! Een voorstelling voor peuters zal voornamelijk bestaan uit slapstick en weinig tekst. Het is waarschijnlijk heel visueel. Daarbij wordt het niet donker in de zaal, maar wordt het licht alleen gedimd.
Ben jij al eens met je peuter naar een theatervoorstelling geweest? En zo ja, welke?
Pin deze 4 tips voor een theaterbezoek met je peuter om te onthouden.
[no_toc]