Door al die verschillende diëten, en zelfbenoemde ‘voedingsdeskundigen’ die boeken uit brengen, is het bijna niet meer te overzien wat nou eigenlijk écht gezond is voor ons lichaam. Deze laatste drie woorden heb ik bewust onderstreept. Want ja, wat er in al die diëten en in die boeken staat klinkt gezond en is als je het hebt over voeding ook gezond. Maar is het ook voor ons lichaam gezond? Krijgen we dan wel alle vitamines en mineralen – en overige voedingsstoffen – binnen die ons lichaam nodig heeft? Daarom heb ik 6 feitjes die je nog niet wist over gezond eten op een rijtje gezet.
- We zouden meer groenten, fruit, noten, zaden en vis moeten eten.
Ergens in de prehistorie – als het al niet eerder is – haalde onze voorouders hun voedsel uit de natuur om hen heen. DNA kan zich aanpassen, maar dit gaat erg langzaam: 0,5% per 100 miljoen jaar! Daarom vraagt ons oeroude DNA om zoveel mogelijk voedsel wat lijkt op die van onze voorouders. En geloof me, daar hoort toch echt geen hamburger bij 😉 - De Schijf van Vijf is niet achterhaald!
Eet daarom gevarieerd, niet te veel en beweeg voldoende. Eet minder verzadigd vet en veel groente, fruit en brood. En kijk goed in de schijf naar de hoeveelheden. Je kunt meer producten uit de grote vakken gebruiken en minder uit de kleine vakken. - Eet ongeveer 6 sneetjes brood per dag.
Toen ik dit in een onderzoek las dacht ik: “jeetje, dat red ik nooit!” En daar ben ik vast niet de enige in. Maar met ongeveer zes sneetjes brood per dag krijgt een volwassene voldoende jodium binnen. En jodium is een mineraal wat we echt nodig hebben. Het speelt namelijk een rol bij het reguleren van de stofwisselingsprocessen en bij de energieproductie uit voeding. Daarnaast vormt het een bestanddeel van hormonen van de schildklier die nodig is voor groei en stofwisseling. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier trager gaan werken met als gevolg: gewichtstoename! En voor wie echt een hekel heeft aan brood: (ontbijt)granen zijn een goed alternatief! Let er wel op dat aan bijvoorbeeld cruesli, cornflakes en drinkontbijten suiker is toegevoegd waardoor deze producten weinig vezels en veel kilocalorieën en suiker bevatten! - Eet volkorenbrood
Dus nu je weet dat je zoveel sneetjes brood moet eten, is het ook handig om te weten dat je het beste kunt kiezen voor volkorenbrood i.p.v. meergranenbrood of Waldkorn of een ander soort brood. De term ‘volkoren’ is warenwettelijk beschermd. Dit garandeert dat het brood is gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel heeft een hoger voedingsvezelgehalte dan tarwebloem, wat in de meeste broden zit. Daarnaast is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines en mineralen. En als je denkt dat donker brood gezond is… In donker brood zit vaak evenveel of zelfs minder vezels dan witbrood! - Neem dagelijks 450 milliliter aan zuivelproducten.
Zuivel is nodig voor voldoende calcium en vitamine B2. Denk hierbij aan melk, (smeer)kaas, yoghurt(drank), vla en kwark. Wil je liever sojaproducten? Dat kan, maar let er op dat deze verrijkt zijn met calcium en vitamine B2! - Vet is niet per se slecht!
Vet levert energie en is écht een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Vet lost oplosbare vitamines op zoals vitamines A, D en E. Daarnaast leveren vetten en oliën essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Kijk alleen goed naar het vet in je producten. Transvetten en verzadigde vetten zijn ongezond!
En, weer iets nieuws geleerd?
Bron informatie: Mirella Dresch – voedingsdeskundige
11 comments
Wat een leuk en informatief stuk! 6 sneetjes brood per dag! Nee dat haal ik niet! Maar fijn om te lezen dat we gewoon brood moeten eten ipv het te willen vervangen. Dus zeker wat geleerd!
Dank je! En tof dat je wat geleerd hebt!
Je spreekt jezelf tegen, want onze oerouders hadden geen oven om brood in te bakken.
Klopt als je het op die manier bekijkt. Zij kwamen jodium en andere mineralen te kort. Daar kwam de regering en voedingsdeskundigen in de vorige eeuw achter. Daarom is verplicht gesteld om in alle broden jodium toe te voegen. Punt 1 gaat er meer om dat we natuurlijker moeten eten. We eten nu te veel voedsel (los van snacks e.d) dat in de fabriek gemaakt is. Brood is over het algemeen nog steeds een natuurlijk product. Ondanks dat bij supermarkten er vaak toch nog het een en ander aan toegevoegd is (zie E nummers op het etiket).
Oke, het is echt bullshit dat je zuivel moet consumeren om calcium binnen te krijgen. In melk zit bijna geen calcium en te veel zuivel zorgt juist voor de afbraak van calcium in je botten. De schijf van vijf is daarom absoluut achterhaald en ouderwets en ook nog eens gebaseerd op marketing en totaal niet onafhankelijk van de vlees en melk industrie.
iets nieuws geleerd?
daarbij, elk lichaam werkt anders en de 1 kan beter tegen bijvoorbeeld zuivel als een ander. Als ik mij houd aan jou 6 sneetjes per dag en jou zuivel inname ben ik binnen een week ziek. Wat voor de 1 werkt, is voor de ander een ziektemaker.
Met dat ieder lichaam anders werkt ben ik het zeker eens al blijft de basis van benodigdheden van vitamines en mineralen hetzelfde bij ieder mens. Op je eerste stuk van je reactie moet ik je echter tegenspreken. Mijn artikel hebben geschreven nav diverse onderzoeksartikelen e.d. Waaronder die van Mirella Dresch. Van elk voedingsmiddel is er een ADH opgesteld en van vele heb je zelfs een grens. Dus inderdaad te veel calcium is zeker niet goed, maar het gaat om de juiste hoeveelheid om de juiste hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Calcium hoort daar echt bij.
En 450 ML zijn 2 glazen melk. Ik vind dat niet veel? Je kunt ook zeggen 250 ML yoghurt in de ochtend en s middags bij je boterham 1 glas melk. En ja ik vind 6 boterhammen ook te veel, maar om te komen tot de juiste hoeveelheid jodium zouden we dat moeten eten.
Ik zeg ook niet dat een teveel aan calcium een probleem is. Waar het om gaat is waar je het uit haalt. Zuivel heeft meer negatieve eigenschappen als dat het je calcium geeft. (het blokkeert zelfs je opname van calcium bij veel gebruik, en ja 2 glazen melk per dag is teveel. Nu kan ik je een heel verhaal uitleggen over lactase en lactose, dat zijn enzymen in onze lichamen, maar zoek dat zelf maar even op.) En volkoren brood heeft meer negatieve eigenschappen op mijn lichaam dan dat het me jodium geeft. Het gaat niet om de werkende stof die in de producten zit die je aanraad waar ik het niet mee eens ben, het gaat om de producten waar het in zit die je aanraad.
Calcium en Jodium kun je veel beter halen uit onbewerkte producten zodat je lichaam dit veel beter kan opnemen. Calcium zit in o.a. in groene bladgroentes en jodium kun je uit zeewier halen of uit groentes die van akkers komen dicht bij zee.
Daar ben ik het absoluut mee eens. Dan begreep ik je verkeerd en heb ik mijn artikel niet naar duidelijkheid geschreven. Mijn excuses dan daarvoor. Het is niet zo zeer dat ik het je aanraad maar dat er in de huidige tijd wordt beweerd dat brood slecht voor je is en dat je het niet moet eten. Daar ben ik het niet mee eens en wil ik mensen vertellen dat ze gerust brood kunnen eten. Dat er ook andere – misschien zelfs betere – producten zijn is absoluut een feit. En ook dat er mensen zijn die beter geen brood kunnen eten door wat dan ook. Maar dat geldt eigenlijk voor alle producten wel. Ik ga n.a.v. jouw feedback kijken of ik het artikel duidelijker kan schrijven zodat het ook overkomt zoals ik bedoel. Dus dankjewel voor je reactie 🙂
Hi meis! 2, 3 en 4 lijken 1 een beetje tegen te spreken. 1 is eigenlijk het paleoprincipe en 2, 3 en 4 passen daar niet in. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Hi! 1 is eigenlijk inderdaad het paleoprincipe. Die gaat ook uit van wat onze oermens at met dezelfde theorie over onze DNA. Daar kun je voor kiezen. Echter is het ook zo dat je daarmee niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt waardoor je bijvoorbeeld de schijf van 5 of de minder bekende voedingspiramide beter kunt gebruiken. Uiteindelijk gaat het erom waar jij je goed bij voelt, zolang je voldoende van alle benodigde vitamine, mineralen en andere stoffen binnen krijgt. Believe me, ik eet ook echt geen 6 boterhammen op een dag! Maar een ei erbij of zeevis kan al weer een paar boterhammen vervangen 😉