2019 was weer een mooi film jaar. Roy en ik hebben ons bioscoopabonnement weer goed kunnen gebruiken. Alleen het einde van het jaar natuurlijk wat minder door de geboorte van Lucas. Maar goed. We hebben toch maar even mooi 28 verschillende films gezien in de bioscoop dit jaar. Dat zijn toch minstens 2 films per maand. Ik heb over een aantal films al eerder reviews geschreven, maar hier dus nog een overzichtje!
1. Spider-Man: Into the Spider-verse
Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn wij gek op de Marvel films. Spider-Man is dan ook één van mijn favoriete karakters. Spider-Man: Into the Spider-Verse is echt een aanrader!
Peter Parker probeert als Spider-Man een reusachttige deeltjesversneller van de Kingpin te ontmantelen, maar komt om het leven. Later wordt zijn rol als superheld overgenomen door Miles Morales, een tienerjongen uit Brooklyn die op een dag door een mysterieuze spin gebeten wordt en superkrachten ontwikkelt. Op een dag komt Miles, dankzij de deeltjesversneller, in contact met de Peter Parker van een parallel universum. Deze Spider-Man probeert een mentor te zijn voor Miles. Vervolgens ontdekt Miles dat er er nog meer universa met elk hun eigen Spider-Man zijn. Samen proberen ze de plannen van de Kingpin te dwarsbomen.
Het is geen live-action film, maar juist een animatiefilm. Hij zit enorm goed in elkaar en het verhaal is ook erg goed. Humor, verdriet en actie wisselen elkaar af. Je leeft mee met Miles (en de anderen) van begin tot einde.
2. Mary Queen of Scots
In principe kiezen wij niet zo snel voor een kostuumdrama. Echter wilde ik deze film graag zien. Een aantal jaar geleden ben ik in Schotland geweest en heb ik daar ook wat meegekregen over the Queen of Scots.
De film speelt zich af omstreeks 1569, het jaar waarin Mary Stuart, de katholieke koningin van Schotland, en haar nicht Elizabeth I, de protestantse koningin van Engeland, in een hevige machtsstrijd verwikkeld raken.
Op zich is het leuk om wat historische achtergronden te zien, maar heel boeiend vond ik de film niet per se. Hij zat redelijk goed in elkaar hoor en ook de kostuums waren prachtig. Maar mwoa… deze film hoef ik niet per se nog een keer te zien. Ik miste denk ik vooral een beetje meer diepgang en het meeleven van Mary als ook met Elizabeth.
3. Instant Family
Een film over adopteren waardoor je bijna zelf zou gaan adopteren. Het is een komedie/drama gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Het koppel Ellie en Pete wil een gezin stichten met behulp van adoptie. Ze voelen zich erg menslievend tot ze thuis met drie driftige kinderen zitten. Nu moeten ze proberen een manier te vinden om hun kinderen, die helemaal geen zin hebben om volwassen te worden, op te voeden.
Ik vond dit oprecht een hele leuke film. Het verhaal wisselt goed af tussen komedie en drama en je kunt heel goed meeleven met Ellie en Pete die écht hun best doen om de geadopteerde kinderen zich thuis te laten voelen. Ik kan mezelf goed voorstellen hoe moeilijk dit is. Aan het einde heb ik zelfs een traantje moeten laten.
4. Green Book
Green book won afgelopen jaar dé belangrijkste filmprijs: een Oscar voor de Beste Film. En dat is absoluut terecht (hoewel van mij A Star Is Born ook écht had mogen winnen!)
Een hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de lompe Italiaanse uitsmijter Tony en verfijnde concertpianist Shirley; die gedwongen worden samen te werken en hierdoor hun verschillen opzij moeten zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.
Wat een toffe film is dit! Het is écht hartverwarmend. Er komen vooral veel maatschappelijke en sociale problemen aan te pas (maar daar draait de film ook om) en die zijn heel goed uitgespeeld. Ook hier kun je jezelf goed inleven in de karakters. Echt een aanrader!
5. Verliefd op Cuba
Ik geef Nederlandse films weer steeds vaker een kans, terwijl ik er altijd een hekel aan gehad heb. En eerlijk gezegd worden de Nederlandse films ook steeds beter en leuker. Maar of deze daar ook onder valt…
De temperatuur loopt hoog op in deze zomerse romcom! Loes is na haar echtscheiding het vertrouwen in de liefde verloren. Wanneer haar dochter gaat trouwen met een Cubaan, boekt ze de eerste vlucht om haar op andere gedachtes te brengen. Eenmaal daar leert ze meer over de liefde dan ooit verwacht.
Tja. Tja. Uhhh… Ja… Wat ik hier van vind..? Was het vermakelijk? Uhh, ja. Was het een goede film? Nee. Deze film laat precies zien waarom ik Nederlandse films dus vaak niet leuk vind.
6. Alita: Battle Angel
De trailer zag er wel cool uit en daarnaast houden wij wel van SciFi. Je snapt meteen dat we deze film in de bioscoop wilden zien.
‘Alita: Battle Angel’ draait om de lotgevallen van een schijnbaar afgeschreven vrouwelijke cyborg die gered wordt door een dokter en een tweede leven krijgt. Van haar eerste herinnert ze zich niets, hoewel haar aanzienlijke vaardigheden in de martial arts een dodelijk beroep suggereren. Ze begint een nieuw bestaan als premiejager en stort zich op het opjagen van de gevaarlijkste criminelen.
Was het de moeite? Deels. De trailer oogt cooler dan dat de film daadwerkelijk is. Hij zat niet verkeerd in elkaar hoor en we vonden hem dan ook zeker oké. Oh en hij heeft – heel irritant – een open einde!
7. Captain Marvel
Wie mij al lang volgt weet hoe gek Roy en ik zijn op de Marvel films! De eerste Marvel film die draait om een vrouwelijke hoofdrolspeler. Joehoooeee!
Het jaar 1990. Er is een galactische oorlog gaande tussen twee buitenaardse rassen. Carol Danvers, beter bekend als Captain Marvel, is een vrouw met superkrachten die na lange tijd terugkeert naar de aarde. Daar herinnert ze zich zaken uit haar verleden die bij haar vragen oproepen. Intussen neemt ze het samen met haar bondgenoten op tegen de Skrulls, die de gave hebben om van gedaante te veranderen en die onder leiding staan van Talos. Weet één van de meest krachtige superhelden van het universum de vijand te stoppen?
GA DEZE ZIEN! Ik vond hem super vet! Lees hier mijn complete review van Captain Marvel. Je hoeft niet eens andere Marvel films gezien te hebben, omdat dit chronologisch gezien de tweede film is (de eerste is Captain America).
8. A Star is Born
Ja. Alweer. Want wie mij volgt weet dat we deze in 2018 (bijna meteen toen hij uit kwam) gezien hebben.
Jackson Maine is een countryzanger die op de rand van de afgrond staat als hij een getalenteerde onbekende zangeres ontdekt, genaamd Ally. Als de twee een hartstochtelijke liefdesrelatie beginnen zet Jackson Ally in de spotlights en werpt haar in de wereld van de sterren. Maar als zijn eigen carrière in de schaduw komt te staan van die van Ally begint hij het steeds moeilijker te vinden om met zijn vergane glorie om te gaan.
Favoriete film. PUNT. Ga hem zien. ECHT! Ps. Zorg voor zakdoekjes.
9. The Mule
Wij zagen The Mule als Sneak Preview. Zouden we er anders voor naar de bioscoop zijn gegaan? Misschien wel.
Earl Stone is een eenzame man op leeftijd en werkzaam als bloemist. Financieel gaat het hem niet voor de wind, waardoor hij zich genoodzaakt ziet de zaak te sluiten. Dan krijgt hij een voorstel om geld te verdienen als drugskoerier voor het Mexicaanse drugskartel. Hierdoor komt hij in het vizier van onder meer de DEA-agent Colin Bates.
Het was oprecht een mooie film. Hij zat goed in elkaar en het verhaal was mooi. Hier en daar wat voorspelbaar. De film was qua tempo relaxt, maar niet vervelend. Ja, prima filmpje hoor. En dat met een 88-jarige Clint Eastwood in de hoofdrol!
10. Dumbo
Niet gaan kijken als je net zwanger bent en je hormonen alle kanten op schieten. Oftewel: doe niet wat ik deed en hem dan toch zien. In een volle bioscoopzaal. Keihard huilen. Zelfs kinderen keken mij raar aan.
Holt Farrier was ooit een succesvolle circusartiest tot hij naar het front trok ten tijde van de oorlog en als een veranderd man terugkeerde. Hij wordt ingehuurd door circuseigenaar Max Medici om voor de pasgeboren olifant Dumbo te zorgen, die over enorme oren beschikt en hierdoor het mikpunt van spot is. Wanneer Holts kinderen erachter komen dat Dumbo kan vliegen besluiten de ondernemer V.A. Vandevere en de trapezewerkster Colette Marchant om van Dumbo een ster te maken.
Heel mooi verfilmd. Nog steeds even ontroerend. Niet kijken dus als je hormonen niet op orde zijn. Disney heeft het goed gedaan met deze live-action!
11. What Men Want
De tegenhanger van What Women Want. Met donkere acteurs en een dosis (flauwe) humor. Die flauwe humor is wel aan mij besteed.
Ali is spelersmakelaar die door haar mannelijke collega’s steeds opzij wordt geschoven. Op een dag beschikt ze over het vermogen om de gedachten van mannen te lezen. Ze besluit dit in haar voordeel te gebruiken en poogt als eerste de volgende superster binnen het basketbalwereldje binnen te halen.
Heel vermakelijk. Trommel je vriendinnen op. Pak er popcorn en een wijntje bij. Een gezellige avond gegarandeerd.
12. Avengers: End Game
Dé film waar iedere Marvel-fan op gewacht heeft. Ja, wij dus ook.
Na de gebeurtenissen in ‘Infinity War’ hebben de superhelden een grote tik gekregen. Hun gezamenlijke vijand Thanos is erin geslaagd om alle Infinity Stones te bemachtigen en heeft daarbij de helft van al het leven uitgewist. De overlevende helden, en met name de Avengers, hebben echter weinig tijd om te rouwen om hun vrienden en familie. Ze krijgen namelijk hulp aangeboden van onder meer Ant-Man en Captain Marvel. Allen slaan ze de handen in elkaar om Thanos alsnog te kunnen verslaan en om de miljarden doden die hij veroorzaakte weer tot leven te wekken.
Een heel mooi einde van deze reeks. Wat ik er nog meer van vond? Lees snel deze spoiler-vrije review!
13. Shazam!
Volgens mij hebben jullie in de gaten dat wij wel van superhelden films houden. Tja… Kan er ook niks aan doen 😉
De 14-jarige Billy Batson voelt zich begiftigd met de kracht van de tovenaar Shazam om tegen de krachten van het kwaad te vechten. Met de wijsheid van Salomo, de kracht van Hercules, het uithoudingsvermogen van Atlas, de kracht van Zeus, de moed van Achilles en snelheid van Mercurius, is hij de houder van de macht van S.H.A.Z.A.M. Shazam gaat op zoek naar de grenzen van zijn capaciteiten met de vrolijke roekeloosheid van een kind. Maar hij moet deze krachten snel beheersen om de dodelijke krachten van het kwaad te bestrijden die worden gecontroleerd door Dr. Thaddeus Sivana.
Heel vermakelijk vol met humor. Geen hoogstaande film, maar zeker niet slecht. Als hij op tv komt (of een streamingdienst) zou ik hem zeker nog eens kijken.
14. Pokémon Detectvie Pikachu
Pokémon én Ryan Reynolds. Joehoooooeee, ‘tuurlijk ging ik deze zien! En Roy, die absoluut niets heeft met Pokémon (maar hoe dan?!), leek deze film aan de hand van de trailer ook erg leuk.
Tim Goodmans vader wordt op mysterieuze wijze ontvoerd. Op een dag ontmoet Tim een Pikachu, een eigenaardig pratend wezen dat niet zo sterk en wendbaar is als andere Pikachu’s, maar claimt een uitermate goede rechercheur te zijn. Samen beginnen ze aan een missie om Tims vader te vinden. Tijdens hun zoektocht worden ze geholpen door de journalist Lucy.
Om Pokémon als live-action te zien is toch wel raar hoor. Maar hé, lees even mijn review als je nieuwsgierig bent naar Pokemon Detective Pikachu.
15. Aladdin
Joehoe! Disney-fan hier! Natuurlijk gingen we Aladdin zien in de bioscoop! Daarbij is dat mijn favoriete Disney classic! Duhhhhh!
Aladdin is een straatschoffie dat steelt om te overleven en verliefd is op een prinses, de dochter van de Sultan. Vervolgens vindt hij een magische lamp, waaruit een Geest verschijnt die in staat is wensen te vervullen. Met hulp van deze Geest probeert Aladdin vervolgens het hart van de prinses te veroveren.
Ik vond hem zó vet! Ik ben heel blij dat hij sinds kort ook op Disney+ te zien is! Kan ik hem lekker vaak kijken. Je hoort het al. Ik ben enthousiast!
Oh, en als je benieuwd bent naar een uitgebreidere review dan kan ik je mijn eigen artikel aanraden. Hierin ook de reviews van de volgende twee films in deze blogpost.
16. Godzilla II: King of the Monsters
Of ik deel één ook gezien had? Ik dacht van wel en Roy dacht van niet. Ach ja, voor een film als Godzilla maakt dat ook eigenlijk niets uit.
‘Godzilla: King of Monsters’ volgt de heldhaftige pogingen van het crypto-zoölogische agentschap, Monarch genaamd, dat het opneemt tegen een reeks reusachtige monsters. Onder hen bevinden zich de machtige Godzilla, Mothra, Rodan en de aartsvijand, de driekoppige King Ghidorah. Terwijl de wezens allemaal strijden voor suprematie, hangt het voortbestaan van de mensheid aan een zijden draadje.
Is dit nou echt een aanrader. Nope. Mannen: pak er een biertje en een borrelnootje bij en heb een gezellige avond samen.
17. Rocketman
Een film over het leven van Elton John. Wie een beetje muziekliefhebber is moet hier uiteraard naar toe. Tja, een man die beroepsmuzikant is? Wij gingen naar Rocketman.
‘Rocketman’ vertelt het waargebeurde verhaal van Elton John. Elton besluit als jonge jongen naar het beroemde conservatorium Royal Academy of Music te gaan, waarna hij vervolgens een muzikale samenwerking met Bernie Taupin aangaat. Uiteindelijk zal hij uitgroeien tot een wereldberoemde superster.
Ik vond het echt een toffe film. Ik kende meer nummers van Elton dan ik van te voren kon benoemen. Waarom het een aanrader is? Vooral omdat het gefilmd is vanuit de beleving van Elton. Daardoor lijkt de film soms wat raar, maar vanuit dat oogpunt is het dat absoluut niet.
18. Men in Black: International
‘Here comes the Men in Black. They won’t let you remember’ En of ik Men in Black zo goed kan herinneren…
‘Men in Black International’ volgt de agenten M en H, twee leden van een geheime, internationale organisatie. Ze hebben al jaren de wereld moeten behoeden voor bedreigingen van het uitschot van het heelal. Maar nu stuiten ze mogelijk op hun grootste, globale bedreiging ooit; er bevindt zich een mol binnen hun organisatie.
Ja, leuk om een keer gezien te hebben. Niet hoogstaand of zo. Maar gewoon. Leuk. Tja, dat is het. Ps. Hallo Chris Hemsworth!
19. Long Shot
Ik zag de titel in mijn lijstje en kon hem werkelijk waar niet herinneren. Als enige film van deze hele lijst waarbij ik mezelf afvroeg of ik deze wel écht gezien had. Maar na het bekijken van de trailer bleek dat wel zo te zijn.
Fred Flarsky is een aan lager wal geraakte journalist. Om zijn depressie te overwinnen probeert hij het hart van zijn jeugdliefde, Charlotte Field, te winnen. Charlotte was ooit zijn oppas, maar is inmiddels uitgegroeid tot één van de machtigste vrouwen ter wereld.
Na het kijken van de trailer brandde er weer een lichtje en ben ik hem echt per ongeluk vergeten. Het is namelijk wel een film die makkelijk wegkijkt. Geen hoogstaande komedie of het beste plot, maar gewoon leuk. Ik zou hem zo weer kijken!
20. Spider-Man: Far From Home
Jups. Weer een Marvel film op het lijstje. Nummer drie van 2019 alweer!
‘Spider-Man: Far from Home’ speelt zich af na de gebeurtenissen van ‘Avengers: Endgame’. Peter Parker gaat met zijn vrienden op zomervakantie door Europa. Tijdens deze vakantie wordt hij benaderd door Nick Fury in een missie om het mysterie rondom verschillende aanvallen van elementaire wezens te ontrafelen. Hierbij ontmoet hij mede-superheld Mysterio.
Ik heb een zwak voor Tom Holland. Wat een leuke vent is dat! Je snapt dat het deze film een stuk leuker maakt. Dit tweede Spider-Man deel uit de MCU is niet per se de beste of leukste film, maar zeker ook niet onaardig. En had ik Tom Holland al genoemd?
21. The Lion King
Naaaaaaaaants ingonyama bagithi Babaaaaaaaa! Had ik al verteld dat ik Disney-fan ben? Nee? Natuurlijk gingen we (zoals heel Nederland) naar The Lion King in de bioscoop. Duhhhh!
Simba is een jonge leeuw en zoon van leeuwenkoning Mufasa. Hij kijkt op tegen zijn vader en neemt zijn koninklijke bestemming ter harte. Dat zint Mufasa’s jaloerse broer Scar absoluut niet en hij smeedt samen met een groep hyena’s een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, zodat hij zelf de macht kan grijpen.
Over het verhaal hoef ik het net te hebben. Die kennen we allemaal wel. Over deze live-action wil ik twee dingen kwijt. 1. Wauuuww! Wat super mooi gedaan! 2. Zo jammer dat Beyoncé ‘Can You Feel The Love Tonight’ verpest. Plus haar extra (nieuwe) liedje is ook niet passend… Sorry, not sorry.
22. Yesterday
Weer een muziekfilm. Geen biografie of iets dergelijks, maar wel met de nummers van The Beatles.
‘Yesterday’ volgt het leven van een worstelende muzikant. Hij komt erachter dat hij van de ene op de andere dag de enige persoon op aarde is die zich de ‘Beatles’ kan herinneren. Met de kennis van al hun muziek is hij vervolgens relevanter dan ooit.
Ik vond dit oprecht een hele leuke film. Beetje cheesy, dat dan weer wel. Maar keek heerlijk weg. Ik heb er van genoten en zou hem zo weer kijken.
23. Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Dwayne Johnson. Gotta love the man! Doe ik wel in ieder geval. En sowieso hebben we alle Fast & Furious films gezien. Dus deze kon er ook nog wel bij.
‘Hobbs and Shaw’ volgt de diplomatieke beveiligingsagent Luke Hobbs en de losbandige Deckard Shaw. Ondanks het feit dat er nog altijd een gespannen sfeer heerst tussen beide, brengt het lot hen weer samen en moeten ze tegen hun zin in samenwerken. Het tweetal moet het opnemen tegen een ongeslagen opponent die de naam Brixton draagt.
Broooooeeeeem. Poef. Boem. Bam. Paf. Bam Bam. Booooeeeeeem! Je snapt het. Een overdosis aan vechten, schieten en hard rijden. Wel met een goede dosis humor en een beetje liefde.
24. The Matrix
The Matrix? Maar die film komt toch helemaal niet uit 2019? Huh? Dit lijstje ging toch over jouw bioscoopbezoek in 2019? Jazeker. Maar het was 20(!) jaar geleden dat The Matrix uitkwam en dat moest natuurlijk ‘gevierd’ worden!
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze “Matrix” gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
Tot mijn grote verbazing kwam ik er in de bioscoop achter dat ik de film nog nooit helemaal gezien had. Huh? Hoe dan? Klassiekertje jongens. Moet je gezien hebben.
25. Joker
Naast Marvel, houden we ook van DC. Want hé, superhelden. Wie vindt dat nou niet leuk? Niet dat de Joker een superheld is. Allesbehalve zelfs. Maar toch. De film is wel van DC, maar valt niet onder de DCEU. Natuurlijk moesten we hem wel gewoon zien.
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als ‘de Joker’. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
De film was zó anders dat we verwacht hadden. Maar… wat een topfilm. Joaquin Phoenix laat hier een puik stukje acteerwerk zien (kom maar door met die Oscar!). Joker is echt de backstory van Joker; hoe is hij geworden, wie we zien in Batman.
26. Hustlers
Roy wilde graag naar deze film, terwijl ik er nog nooit echt van gehoord had. Beetje vreemd, want met actrices als Jennifer Lopez, Julia Stiles en Lilly Reinhart had ik hier toch écht iets van moeten weten.
‘Hustlers’ volgt het waargebeurde verhaal van een groepje voormalige strippers tijdens de financiële crisis in Amerika. Ze besluiten de handen ineen te steken om louche beurshandelaren een oor aan te naaien. Door de mannen te drogeren weten ze hun creditcards te bemachtigen en een hoop geld te stelen.
Zo bizar dat dit waargebeurd is. Maar wel een oké film. Het verhaal is duidelijk vertaald naar het grote scherm en is goed opgebouwd. Het hield ons nieuwsgierig en dat is denk ik wel belangrijk bij zo’n film. Tja, verder geen hoogvlieger, maar prima te doen hoor.
27. Maleficent 2: Mistress of Evil
En we zijn weer terug bij Disney. Moet ik het nog één keer vertellen? Nee toch? Het is ondertussen wel duidelijk dat we hoe dan ook naar deze film zijn gegaan.
Wanneer Prince Philip het eindelijk aandurft Aurora ten huwelijk te vragen, lijkt het erop dat er een einde komt aan de vijandigheid die al generaties heerst tussen Ulstead en The Moors. Aurora weet haar stiefmoeder Maleficent zelfs over te halen om in te gaan op een uitnodiging in het kasteel van koning John en koningin Ingrith.
Een film die prachtig vormgegeven is. Wel héél duister. En dat voor een familiefilm… Desondanks vond ik hem wel heel gaaf. Maar of je de kids er naar moet laten kijken…?
28. Star Wars IX: The Rise of Skywalker
Paaaaaa paaaaaa, papapa paaaaaaaaaaaaa pa, papapa paaaaaaaaaaaaa pa, papapa paaaaaaaaaaaaaaaaa. Oké, misschien niet de juiste letters, maar ik weet zeker dat je nu het deuntje neuriet.
Een jaar na de gebeurtenissen uit ‘The Last Jedi’ vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.
Het allerlaatste deel van de Skywalker-reeks. Is nog maar kort geleden dat we die gezien hebben én ik heb daar dus laatst nog een review over geschreven. Lees hier (spoiler-vrij) mijn mening over deze Star wars film.
Dat waren alle films die we in de bioscoop gezien hebben! Poeh, een hoop hè? Ik ben benieuwd hoeveel we er dit jaar kunnen gaan zien! Er komen sowieso weer een hoop leuke films in de bioscoop. Daar later weer een artikel over!
Welke film(s) heb jij in de bioscoop gezien?
Header afbeelding [no_toc]