Ik ben die moeder die graag precies weet wat haar kind binnenkrijgt. Potjes zijn makkelijk, maar laat mij het eten voor mijn baby maar zelf maken. Zelf babyhapjes maken moeilijk? Nee hoor! Super simpel. In deze blogpost deel ik mijn tips en ervaringen en deel ik een aantal recepten voor groentehapjes en fruithapjes. Daarnaast laat ik jullie manieren zien om de zelfgemaakte hapjes te bewaren.
Waarom zelf babyhapjes maken?
Zoals ik hierboven al schreef weet je wanneer je de babyhapjes zelf maakt precies wat er in zit. Daarnaast kun je een juiste hoeveelheid maken. Heel handig hoor, die fruit- en groentehapjes uit een potje. Die zijn er al vanaf 4+ maanden (het moment dat je hiermee mag starten). Maar daar zit te veel in voor de eerste oefenhapjes en bewaren wordt niet aangeraden als een potje eenmaal open is geweest.
En heel eerlijk: zo moeilijk is het helemaal niet om zelf groentehapjes en fruithapjes te maken. Ja, het kost wel iets meer tijd dan naar de kelderkast lopen en een potje open maken. Hoewel dat zelfs niet eens altijd zo hoeft te zijn!
Beginnen met de eerste hapjes
Ik vertelde net al dat je vanaf 4 maanden mag beginnen met de oefenhapjes. Dit gaat echt maar om een X aantal lepeltjes. Of je met fruit of groenten begint, maakt niets uit. Mijn voorkeur is bij beide kinderen uitgegaan naar groenten, omdat ze dan niet meteen in aanraking komen met de zoete smaak. Op de website van het Voedingscentrum staat heel fijn uitgelegd hoe de opbouw van oefenhapjes in elkaar zit en wat je wel en niet wordt aangeraden.
Begin sowieso met losse smaken. Dus eerst een aantal dagen broccoli, daarna bloemkool, daarna… Of net hoe je het ook wil. Door je baby eerst één smaak aan te bieden, leert hij de verschillende smaken beter waarderen.
Simpel en snel oefenhapjes maken
Het makkelijkste en het snelste om je baby te voorzien van oefenhapjes is door wat groenten die jij of jullie die avond eten apart te houden en/of te koken. Dus stel dat je broccoli eet, dan houd je 1 of 2 stronkjes na het koken apart. Als je de groenten in bouillon kookt, moet je de broccoli voor je baby in een apart pannetje koken. Je baby mag namelijk nog geen zout!
Daarna is het een kwestie van pureren en je kunt het zo geven aan je baby. Let uiteraard wel op dat het niet te heet is!
Je kunt ook voor de Rapley methode kiezen. Bij de Rapley methode eet je kindje vanuit het vuistje. Hier ben ik persoonlijk geen fan van omdat ik bang ben voor verslikking. Maar ik ken genoeg moeders die deze methode juist wél heel fijn vinden. Doe wat goed voelt.
Daarnaast ben ik fan van een voorraadje maken. Dus in plaats dat ik mijn baby dezelfde groenten als mij laat eten, wil ik voor hem ook nog wel eens gewoon wat meer groenten koken en pureren.
Zelfgemaakte babyhapjes bewaren
Als je net als ik fan bent van een voorraadje (handig als je minder tijd hebt om te koken of als je baby uit logeren gaat en je het de oppas niet lastig wilt maken), dan moet je het wel goed bewaren. Zo blijft zelf babyhapjes maken natuurlijk ook leuk!
Koelkast
Als je net wat te veel hebt gemaakt waardoor je nog één portie overhoudt, kun je dit één à twee dagen in de koelkast bewaren. Doe het babyhapje in een afgesloten bakje en zet het wat verder naar achteren. Achterin de koelkast is het wat koeler en zo weet je dus zeker dat het beter bewaard blijft voor de volgende dag.
Diepvries/vriezer
Ik heb nu al een aantal keren laten vallen dat ik fan ben van voorraadjes. Ik maak dus meestal grotere porties. Die grotere porties zijn natuurlijk niet goed te bewaren in de koelkast. Dan is de vriezer een goede uitkomst. Echter wil je die grote groentenhap niet in één bakje doen en dan bewaren. De ideale tip is daarom om het in ijsklontbakjes te doen. Zo heb je meteen een gedoseerde portie om uit de diepvries te halen. Eén blokje in het begin en als je baby ouder wordt en meer gaat eten, meerdere blokjes. Ideaal. Zelf hebben wij toen Isabelle een baby was ijsklontbakjes met een deksel gekocht. Maar dit is niet per se nodig.
Op het moment dat je baby wat ouder is en hij grotere porties mag hebben, dan kun je ook wat grotere porties invriezen in bakjes.
Wecken
En dan de laatste manier om babyhapjes te bewaren. Deze heb ik bij Isabelle nog niet toegepast, maar ben ik nu wel fan van bij Lucas. Dit kost echter wel wat meer tijd.
Het voordeel van wecken is dat het niet in de koelkast of in de vriezer bewaard hoeft te worden. Heel leuk die hele voorraad aan babyhapjes, maar ik heb toch ook graag nog plek voor eten voor onszelf. Wecken is wat dat betreft dus een uitkomst én daarnaast kun je het potje met zelfgemaakt eten zo overal mee naar toe nemen! Op vakantie, naar opa en oma, naar een uitje. You name it. Zo is zelf babyhapjes maken uiteindelijk net zo gemakkelijk als een potje uit de supermarkt.
Hoe moet je babyhapjes wecken?
Ik heb er veel over gelezen en gezien op het internet. Ik zal niet zeggen dat ik een pro ben, maar ik heb het nu wel al een aantal keren gedaan en het werkt perfect.
Ik heb bij de Action kleine weckpotjes gekocht. Ik heb de kleinste gekocht die ze op dat moment hadden. Ik weet niet precies de inhoud ervan, maar er kunnen voor Lucas zo’n 2 maaltijden in. Eén maat kleiner was voor nu dus nog fijner geweest, maar over een paar maanden zijn deze dan weer perfect.
Als je de fruithapjes of de groentehapjes helemaal gemaakt hebt, doe je ze zonder te knoeien over in het weckpotje. Niet tot aan de rand, want de rand van de deksel gaat er ook nog in. Het weckpotje moet zo schoon mogelijk blijven. Sowieso heel verstandig om het weckpotje voor gebruik even te steriliseren.
Wanner het hapje erin zit, zorg je dat het rubbertje goed om de deksel zit en de deksel kun je daarna dicht maken. Sluit het weckpotje goed met het clipje. Vervolgens pak je een grote pan en vul je die met handwarm water tot 2/3 van het weckpotje. Daarna zet je het weckpotje er in en zet je de pan op het vuur.
Je gaat het water koken. Dit doe je niet door het vuur hoog te zetten, maar juist op gemiddeld. Zodra het vuur kookt (100°C), zet je het vuur af en laat je het weckpotje in de pan een half uur afkoelen. Na het half uur haal je het weckpotje eruit en laat je het op een rooster verder afkoelen.
In principe is je babyhapje nu conserveert! Je kunt het checken door het clipje los te maken en voorzichtig te kijken of het dekseltje niet open gaat. Als dat zo is, is het goed gegaan!
Ik heb gelezen dat je het op deze manier één jaar in de kelder kunt bewaren. Of dat zo is, durf ik niet zeker te zeggen. Ik probeer de hapjes binnen één maand op te maken. Overigens vertelde ik net al dat ik twee maaltijden uit een potje haal. De helft schep ik bij gebruik over in een bakje dat ik opwarm en het weckpotje met de andere helft gaat gesloten achterin de koelkast voor de volgende dag.
Lees ook: Isabelle 10 maanden + voedingsschema baby 10 maanden
Zelf fruithapjes maken
Mango-aardbei
Nodig:
– 60 gram mango (diepvries)
– 60 gram aardbei (diepvries)
– Staafmixer
Ik heb (zoals je bij benodigdheden kunt zien) diepvriesfruit gebruikt. Maar het kan uiteraard ook met vers fruit.
Laat het fruit ontdooien. Daarna kun je het met de staafmixer pureren. Et voila!
Peer-banaan
Nodig:
– 1 peer
– 1 banaan
– water
– staafmixer
Schil de peer en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in stukjes en doe ze in een magnetronbestendig schaaltje. Vul het schaaltje met een bodempje water. Zet het schaaltje voor ongeveer 1,5 minuut in de magnetron. Zo wordt de peer zacht om te pureren.
Snijd ondertussen de banaan in stukjes. Haal het schaaltje uit de magnetron en giet het schaaltje af. Doe de banaan erbij en pureren maar!
Zelf groentehapjes maken
Wortel en appel
Nodig:
– 1 Elstar appel
– 200 gram wortel
– staafmixer
Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijdt de appel in stukjes. Schil de wortel en snijdt in stukjes. Doe de wortel en de appel in een pan met water en breng aan de kook. Als het kookt, laat je het doorkoken op laag vuur voor 15 minuten.
Giet het mengsel af (bewaar het kookvocht) en pureer de wortel en de appel. Wanneer je het mengsel nog wat smeuïger wilt maken kun je er een klein beetje kookvocht bij gooien.
Doperwt, bloemkool en kruimige aardappel
Nodig:
– 40 gram doperwt (uit de vriezer)
– 40 gram bloemkool (uit de vriezer)
– 60 gram kruimige aardappel (na het schillen)
– staafmixer
Schil de aardappel en snijdt hem in tweeën of in vieren. Doe de aardappel, doperwtjes en de bloemkool in een pan met water en breng aan de kook. Laat het vervolgens 15 minuten op laag vuur koken.
Giet het mengsel af (bewaar het kookvocht) en pureer het tot een smeuïg geheel. Giet er eventueel een beetje kookvocht bij.
Quinoa, sperzieboontjes en bloemkool
Nodig:
– 30 gram quinoa
– 100 gram sperzieboontjes
– 100 gram bloemkool
– Een klein beetje zelfgemaakt bouillon
– staafmixer
Maak eerst de bouillon. Ik maakte de vergissing dat ik dit hapje en de bouillon tegelijkertijd maakte, waardoor de bouillon overbodig werd. Haha, oepsie! Natuurlijk kan dit gerechtje ook zonder bouillon, maar het is wel extra lekker! Gooi er niet een bouillonblokje in, want baby’s mogen geen zout!
Spoel de quinoa af en kook het samen met de sperzieboontjes en bloemkool in een pannetje. Als het water kookt, daarna op 15 minuutjes op laag vuur laten koken.
Giet het af (bewaar het kookvocht) en pureer het mengsel met een staafmixer. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.
Kipdijfilet, wortel en lente-ui
Dat ik deze maaltijd voor dit artikel zou maken, was totaal niet gepland. Dit idee kwam spontaan. De benodigdheden zijn die van de zelfgemaakte bouillon (het linkje vind je hierboven bij het gerechtje met de quinoa).
Nadat de bouillon klaar is, houd je de groenten en kip over. Deze pureer je samen tot een maaltijd. Door de kip kan deze maaltijd wat droger zijn, maar laat je nou net bouillon gemaakt hebben. Die kun je een beetje erbij gieten!
Dit is misschien nog wel het lekkerste hapje van alle recepten die je in deze blogpost kunt vinden.
Zelf babyhapjes maken. Heb jij je er al (of ooit) aan gewaagd? En waarom wel of waarom niet? Laat je het me hieronder bij de reacties weten? 🙂
Pin dit artikel over hoe je zelf babyhapjes kunt maken voor later
4 comments
Wat een handig artikel Natasja. Fijne uitleg. Wecken heb ik nog nooit gedaan maar klinkt niet moeilijk en eigenlijk wel handig…?
Dankjewel! Wecken is idd niet zo moeilijk en klinkt vooral spannender dan het is ?
Ik was erg nieuwsgierig naar het ‘wecken’ want daar had ik nog nooit van gehoord. Klinkt interessant, zeker dat je het daarmee dus langer kunt bewaren. Misschien dat ik mezelf er een keertje aan waag nu voor Tobias. Voor Olivia heb ik ook een hele tijd zeg hapjes gemaakt, die maakte ik dan in de babycook en vroor ook het een en ander in in bakjes. Maar nu ik die ijsklontjesvorm zie bij jou ga ik die toch ook maar aanschaffen. Leuke blog ook zo met de receptjes erbij!
Fijn dat de blog inspirerend was ? wecken klinkt ingewikkelder dan het is, maar ik vind het echt ideaal! En die ijsklontbakjes ook! Aanrader hoor!?