jufnatasjaonline.nl – Het eerste spel wat ik je kan aanraden als je met dans bezig gaat, is de stopdans. Voor sommige ook wel bekend als de standbeelddans. De stopdans is namelijk altijd een succes bij kinderen. En het leuke is dat er meerdere mogelijkheden zijn om het spel te spelen. In deze blogpost deel ik 3 x stopdans ideeën. En geloof mij: dit spel is écht leuk voor alle leeftijden!
Basisvariant stopdans
De basisvariant van stopdans is heel simpel: je zet muziek aan, dan mogen de kinderen lekker zelf dansen en als de muziek uit gezet wordt sta je stil als een standbeeld. De spelleider kijkt wie er als laatste stil staat en diegene is af. Zo speel je het spel totdat er een winnaar is.
Echter is deze variant voor kleuters vaak te lastig: want ben je als eerste af moet je gevoelsmatig ‘héél lang’ wachten. Om dat te voorkomen heb ik de volgende variant bedacht.
Stopdans met drie is teveel
Bij deze variant van het spel wordt er weer lekker zelf gedanst. Zodra de muziek stopt, stoppen de dansers ook meteen en staan ze dus weer stil als een standbeeld. Ook hier is het weer dat de spelleider kijkt wie er als laatste stil staat en dit kind gaat aan de kant zitten. Echter is het nu zo dat wanneer er twee kinderen af zijn en het derde kind erbij komt, degene die het langste zit (oftewel twee rondjes af is geweest) weer mee mag dansen. Zo komt er geen einde aan het spel en stop je het spel zodra je ziet dat de aandacht verslapt.
Bij deze variant vinden vooral de jongere kinderen het lastig om te onthouden wie het langste zit. Om te voorkomen dat jij dat als spelleider moet onthouden, kun je stoelen of matjes neerzetten op een plek waar niets anders is of staat. Je kunt ze laten doorschuiven van plek 2 naar plek 1. Maar misschien heb jij nog wel een beter idee?
Deze variant vind de bovenbouw vaak ook nog fijn, vooral omdat hierin geen winnaar uitkomt en er dus geen overduidelijke ‘verliezer’ is. Overleg met de kinderen wat zij fijn vinden, maar natuurlijk mogen kinderen winst en verlies wel ervaren. Dus de ene keer doe je deze variant en de andere keer de basisvariant.
Stopdans met opdrachten
De stopdans is een leuke losse dansactiviteit, maar ook een die – in de meeste gevallen – goed te koppelen is aan een thema/kernconcept/onderwerp. Voor deze variant gebruik je de basisvariant of de drie is teveel variant. In plaats dat de kinderen zelf mogen weten hoe ze dansen, geef jij nu open opdrachten. Dit kan ook zonder thema zijn en dus gewoon random, maar je kunt het ook clusteren in een thema. Denk bijvoorbeeld aan dieren, beroepen of voertuigen.
Wil je de fantasie prikkelen, kun je ook lastigere opdrachten geven. Denk aan de zon: hoe zou de zon dansen? Of een boom? Of je vader of moeder? Je kunt het zo gek niet bedenken. Om de betrokkenheid van de kinderen te vergroten, kun je hen ook vragen naar opdrachten. Zij zijn vaak super fantasierijk en kunnen nog een hoop opdrachten benoemen.
Deze opdracht vind ik persoonlijker wel leuker voor de jongere kinderen tot ongeveer 7 jaar. Vooral omdat deze opdracht qua dans vaak meer drama wordt en minder dans. Leuke kennismaking dus voor de jongste kinderen met drama of dus eigenlijk dansexpressie!
Muziekkeuze
Een belangrijk onderwerp bij ieder dansaanbod is de muziekkeuze. Ga je dansen voor de fun kun je natuurlijk gaan voor nummers die passend zijn bij de leeftijdsgroep en die zij ook helemaal tof vinden. Zeker als je wil dat ze zelf lekker gaan dansen, kan ik je aanraden voor muziek te gaan die zij écht kennen en leuk vinden. Voor de middenbouw en bovenbouw kan ik je een Spotify box aanraden. Wat dat precies inhoud lees je in mijn blogpost over een Spotify playlist in je klas.
Wanneer je vooraf al een lijstje hebt van opdrachten voor de ‘Stopdans met opdrachten’ kun je ook vooral een playlist aanmaken die een goede ondersteuning zijn bij de opdracht die je geeft. Bij een slak langzame muziek, maar bij een leeuw meer bombastisch. Ik zou bij de stopdans met opdrachten sowieso sneller gaan voor ondersteunende instrumentale muziek.
Bij een thema kun je hetzelfde doen. Muziek uitzoeken die iets zegt over het onderwerp. Of je kiest ook hier voor instrumentale muziek.
Laat de muziek de kinderen uitdagen tot dans.
Ga jij dit leuke spel met jouw kinderen spelen?