Poeh, poeh! Wat is het toch warm… Nou ja, warm? Heet. Nee wacht. HEET! Pffff, ik puf mezelf drie slagen in de rondte. Maar verder klaag ik niet. Dit zijn de zomers. De zomers zoals ik mij kan herinneren uit mijn jeugd. Dat je zo goed als iedere dag aan het water kan liggen. Heerlijk! Dus nee, geef mij de hele vakantie nog maar dit weer. Geen enkel probleem. Maar nu ik moeder ben is er natuurlijk wel één ding anders. Ik kan met mijn dochter niet de hele dag aan het water liggen. Ze weigert namelijk om te gaan slapen daar. En dus kunnen we alleen tussen haar slaapjes door gaan. Hoe wij het allemaal regelen, waar wij rekening mee houden en hoe ons dagje aan een buitenbad verloopt, lees je hieronder.
Spullen pakken
Hier begint het mee. Wat neem je allemaal mee? Oh wacht, daar heb ik al eens een artikel over geschreven! Lees hier wat je nodig hebt als je met een baby gaat zwemmen. Dit artikel heb ik geschreven toen Isabelle 3 maanden was en voor het eerst mocht zwemmen. Ondertussen heb ik nog wel wat toevoegingen. Die staan hier verderop in deze blogpost.
Maar goed. Spullen pakken dus. Omdat Isabelle ongeveer 4 á 5 uurtjes wakker is, willen we die tijd niet verspillen aan nog spullen te moeten pakken. En dus pakken we alle spullen die we nodig hebben al als zij nog ligt te slapen. Het enige wat dan van onze zwemtijd af gaat is haar wakker maken, verschonen en aankleden en evt. eten geven. Dat laatste doen we (afhankelijk van de tijd) ook wel eens bij het buitenbad.
Waar ga je liggen?
Hierbij heb je meerdere mogelijkheden, waarvan in de zon en uit de zon de twee eerste mogelijkheden zijn die waarschijnlijk in je op komen. Je snapt dat je met je baby niet volop in de zon moet gaan liggen en daarom is het dus beter om een fijn plekje in de schaduw te kiezen.
Wil jij wel graag bruin worden (dat word je ook in de schaduw) en dus in de zon liggen, zorg dat je dan iets van schaduw creëert voor je kroost. Dat kan een UV-beschermend tentje zijn. Wij hebben zelf dit baby strandtentje van de Prénatal. Maar je kunt ook denken aan een grote parasol. Dat kan voor jezelf ook wel even fijn zijn als je het warm krijgt.
Maar ik heb nog meer opties voor je. Afhankelijk van het buitenbad kun je dicht bij het water liggen. Dat kan heel fijn zijn, want hé, lekker dichtbij! Maar ook totaal niet fijn. Als je baby toch nog niet loopt, hoef je natuurlijk nu niet meteen aan verdrinkingsgevaar te denken. Waar je dan wel aan kunt denken is de drukte. Kinderen rennen daar toch veel heen en weer. Dat ligt niet bepaald rustig en als je baby prikkelgevoelig is (of jijzelf) dan is dit misschien niet de meest gunstige plek.
Zo zijn er nog meer mogelijkheden. Denk goed na over wat goed is voor het kindje en voor jezelf. Waar kunnen jij en je baby het beste genieten van het weer en het buitenbad, zonder storende of gevaarlijke factoren.
Zwemmen! Of toch nog niet…?
Oké. Je spullen liggen op een goede plek en je kunt EIN-DE-LIJK het water in. Verkoeling! Jippy! Ha! vergeet niet nog een paar belangrijke dingen. Ten eerste het insmeren van je kind. Zonnebrandcrème (voor je baby het liefst factor 50) heeft een half uur nodig om in te trekken. Wil je aangekomen bij het zwembad meteen het water in, is het dus handig dat je je baby thuis al insmeert. Anders zal je toch echt nog even moeten wachten op de verkoeling. Veiligheid van je baby boven alles!
Smeren gedaan (en ingetrokken)? Zorg dan dat je baby een zwemluier aan heeft en evt. badkleding. Daarnaast wil ik je aanraden om je baby een zonnehoedje of vissershoedje op te zetten. Zo bescherm je zijn of haar koppie helemaal. Ben je op het strand of bij natuurwater, dan kun je je baby ook nog voorzien van een fijn paar waterschoentjes.
Eindelijk zwemmen!
Hè, hè! We kunnen het water in. Wijzelf hebben geen zwembandjes voor Isabelle. Zolang zij nog niet kan lopen, hebben wij haar toch continue vast. Maar voor extra veiligheid zou je dat natuurlijk je baby nog wel aan kunnen trekken. Wat wij dan wel weer hebben is een opblaasbare band, speciaal voor baby’s. Zo kan Isabelle wel lekker dobberen. Maar nooit zonder ons toezicht! Onze ogen zijn de hele tijd op haar gericht!
Buitenwater is koud. Zelfs als het al weken wat warmer heeft kunnen worden door de tropische temperaturen van rond de 30 graden, kan het water in ieder geval koud aanvoelen. Doe het dan ook rustig aan met je kind en dompel hem of haar niet meteen huppakee koppie onder. Vinden ze niet leuk. Sowieso is zwemmen kind afhankelijk. Niet ieder kind vindt zwemmen namelijk leuk. De onze gelukkig wel. Joehoeeee! Oké, stapje voor stapje dus. Eerst de voetjes. Dan weer uit het water. Iets verder er in. En hupsakee, er weer uit. Dat spelletje vindt Isabelle in ieder geval heel leuk. Als ze dan uiteindelijk met haar hele lijfje in het water is, zie je haar even ‘bibberend’ kijken. Maar meteen daarna heeft ze de grootste lol!
Wij zwemmen met haar zoals we dat op de baby zwemles geleerd hebben. Op haar buik, haar rug en ook onder water. Daarnaast vinden we het zelf heel leuk om in een ondiep stuk te zitten en haar dan op de buik (of zelfs op de rug als er nog een volwassene bij is!) te nemen en dan op en neer te bewegen. Dit vindt ze hilarisch. Ook vindt ze het gewoon leuk om met haar lijfje in het water te hangen en dan zelf te spetteren met haar handen. Tja, zo kun je denk ik een hoop verzinnen om met je baby te doen in het water.
Uit het water
Blijf niet alleen kijken of je kind verdrinkt ja of nee, maar ook of je kind het koud krijgt. Wordt je kindje een beetje blauwig, dan is het uiteraard tijd om uit het water te gaan. Tja, kijken naar je kind is eigenlijk gewoon de allerbelangrijkste en beste tip die ik je kan geven.
Zodra je uit het water gaat, sla je meteen een handdoek om je kind. Ja, ook als het bijna 40 graden is! Al is het maar voor even. Je baby moet weer op temperatuur komen en kan dat nog niet zo goed als een ouder kind of zoals volwassenen. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om je baby goed af te drogen!
Zwemmen kost veel inspanning. Laat je kindje dan ook lekker even liggen. Als je baby dat wil tenminste…
Bij je lig of zit plek
Je baby moe? Ha! Die heeft veel prikkels om zich heen. Hoewel je natuurlijk ook kindjes kunt hebben die wel meteen helemaal kapot zijn en willen slapen. Hopelijk voor jou kan je kindje dan op deze plek slapen, want anders zul je naar huis moeten. Niet fijn als jij nog eigenlijk verder wilt afkoelen en wilt genieten van het weer. Maar hé, je kind gaat voor alles!
Ons kind is misschien wel moe, maar die speelt dan ook nog graag. Wij nemen dan ook haar lievelingsspeeltjes mee waarmee ze zich kan vermaken. Daarnaast is het de laatste tijd ook Isabelle’s hobby om over papa en mama heen te klauteren.
Kom je zelf tot rust met een baby? Tja, dat is ook weer afhankelijk van je baby. Gaat je baby slapen. Dan check! Kan je baby zelfstandig op de plek spelen. Nog een check! Moet jij je baby vermaken, dan is dat geen check. Had je maar geen ouder moeten worden 😉
Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips! Heb je nog meer tips? Dan lees ik het uiteraard graag hieronder bij de comments! Veel zwemplezier!
Oh ja, nog één laatste toevoeging. Zwemmen met een baby is pas verstandig na 3 maanden en als ze zichzelf een beetje op temperatuur kunnen houden. Hoe ouder je baby, hoe langer je kunt gaan. Wij gaan dus echt tussen twee slaapjes in omdat Isabelle echt niet wil slapen op een andere plek .
Dit artikel bevat een affiliate link. Door daar op te klikken ontvang ik een klein bedrag. | Disclaimer
3 comments
Wat slim dat strandtentje voor baby’s zeg! Zo kun je overal toch wat schaduw maken!
Ja precies!! En deze kun je ook dicht maken. Als Isabelle ergens anders kon slapen zou dat ook ideaal geweest zijn hahaha
In veel buitenlandse zwembaden gebruiken ze in plaats van zoet water, zout water. Hou je kind goed in de gaten, laat het regelmatig douchen met de aanwezige zoetwaterdouches en droog goed af. Verder is het aan te raden nooit langer dan een half uur in de volle zon in zout water te zwemmen. Dit alles vanwege extra verbrandingsgevaar.