Het is niet gauw goed hier in Nederland. We willen allemaal vredelievend zijn, maar ondertussen stuitert heel Nederland in de rondte als er een verandering plaats vindt. Blijkbaar zijn we allemaal zo autistisch dat we daar toch echt niet tegen kunnen. Owee als we aan iets komen wat voor ons nostalgisch is of waar we mee opgegroeid zijn.
Afgelopen week kwam in het nieuws dat familiepark De Efteling de Afrikaanse en Aziatische poppen gaat aanpassen, zodat ze beter passend zijn in de tijd van nu. Heel goed als je het mij vraagt.
Als abonnementhouder van dit prachtige park gaan wij regelmatig in de Carnaval Festival. Laatst – toen we met onze dreumes er voor de zoveelste keer weer in zaten – hadden mijn man en ik het er nog over. Die Japanse poppetjes hadden wel hele erge spleetogen en grote tanden en waarom wordt Afrika alleen maar vertegenwoordigd als een inheemse stam? Afrika is een continent, niet één land.
En dus juich ik de Efteling alleen maar toe. Want net zoals met de hele Zwarte Pieten discussie ben ik ook in dit geval van mening dat we in een eeuw leven waarin we racisme proberen te voorkomen en waarin we respectvol met elkaar om willen gaan.
De meest gehoorde reden op sociale media van mensen die het belachelijk vinden dat de Efteling de poppen gaat aanpassen is omdat alle poppen karikaturen zijn. Natuurlijk is dat ook zo, maar wat het verschil maakt tussen de Aziatische en Afrikaanse poppen met de Westerse poppen is dat het bij hen gaat om uiterlijke kenmerken en niet om de kenmerken van kledingdracht en andere belangrijke zaken die kenmerkend zouden zijn voor een land.

Want waarom zijn die Japanse poppen nou eigenlijk uitgerust met grote voortanden? En waarom zijn de Afrikaanse poppen alleen maar uitgebeeld als inheemse stam (terwijl we het dus nog altijd over een continent hebben waarin zoveel meer te zien is dan inheemse volkeren).
Nee, wij Nederlanders lopen ook niet de hele dag op klompen, de Fransen lopen niet de hele dag met een baguette onder de arm, de Duitsers drinken niet de hele dag bier en de Italianen vervoeren zich heus niet alleen maar per boot of Vespa. Maar nog altijd zijn dat geen uiterlijke kenmerken en gaat het over iets waar een land bekend om staat.
Om nog één voorbeeld te geven: de geisha en de Hawaiiaanse poppen zijn net zo’n karikatuur als de Westerse poppen maar ook daar wordt het uiterlijk niet belachelijk gemaakt. Daar is het ook de klederdracht dat het stereotype weergeeft.
Efteling, ik juich jullie heel hard toe met dit besluit! Fijn dat steeds meer mensen gewoon met de tijd mee gaan. Het heeft niets te maken met aanpassen omdat een ander het vraagt, maar juist alles te maken met inlevingsvermogen, empathie, respect, vooruitgang, progressie, positiviteit en samenleving.
Wat vind jij?
Dit artikel is mijn eigen mening. Laten we in deze discussie elkaars mening accepteren. Als je de discussie meevoert, geef goed en passende redenen aan waarom je het vindt, want alleen dan kunnen we proberen elkaar beter te begrijpen.

De foto’s zijn eigendom van de Efteling en ik heb toestemming gekregen deze te gebruiken.