Alweer een behoorlijke tijd geleden schreef ik over mijn baby suikervrij opvoeden. Waarom wij dat doen, kun je in dat artikel terug lezen. Nu Isabelle weer wat ouder is, snap ik goed dat jullie nieuwsgierig zijn naar hoe het nu gaat en of Isabelle nog altijd geen toegevoegde suiker gehad heeft. Lees snel verder als je dat wilt weten.
Het eerste jaar (babyfase)
Het eerste jaar is heel goed verlopen. Isabelle heeft geen toegevoegde suikers gekregen van ons en zover wij weten ook niet van anderen. Doordat we haar eten zelf bereiden wisten we ook precies wat ze at. Ook als ze ergens bleef slapen, gaven we haar een zelfgemaakt hapje mee.
Qua koekjes heeft ze vooral soepstengels gekregen en op een gegeven moment hadden we ook andere soort koekjes waar geen toegevoegde suikers inzaten. Maar ik weet dat merk zo even niet.
Het eerste jaar is dus heel goed verlopen. En dat is fijn, want dat was ook het doel.
Soepelere regels voor onze dreumes
Toen Isabelle één werd, bespraken we het opnieuw. We stonden nog steeds achter onze ideeën en de redenen waarom we Isabelle sowieso in het eerste jaar suikervrij wilden opvoeden. Toch is er een kleine verandering gekomen omdat we ook weten dat we het niet voor altijd kunnen doen (want tenslotte eten Roy en ik ook niet suikervrij).
We bespraken wat we dan wel en niet goed vonden, maar hielden dat wel voor ons. Vooral omdat we bang waren/zijn dat anderen dan ineens – als ze zouden horen dat we soepelere regels hadden – haar toch dingen zouden geven die we nog steeds niet goed zouden vinden. Zodra de regels vervagen, wordt het voor anderen ook vager en verwarrend. Dus zekerheid voor alles.
Wat mag ze van ons nou eigenlijk wel en wat niet?
De belangrijkste vraag die je waarschijnlijk nu hebt is wat ze van ons nou eigenlijk wel en wat niet mag. Dat is vrij simpel.
We willen voor Isabelle gewoon een voedzame maaltijd. Dat betekent dat we nog altijd suikervrij volkorenbrood kopen en nog altijd geen dingen geven met toegevoegde suikers voor op het brood.
Bij de avondmaaltijd hebben we het versoepeld. Vooral omdat aan enorm veel producten suiker is toegevoegd. We eten nog steeds gewoon een vers gemaakte maaltijd, maar als daar een product in zit waar wel toegevoegde suikers in zitten (zoals bijvoorbeeld bepaalde vleessoorten) dan mag ze dit wel.
Als wij iets bestellen bij de pizzeria of friettent, dan geven we Isabelle een potje waar niks aan toegevoegd is of een overgebleven maaltijd uit de vriezer bijvoorbeeld, omdat we het wel belangrijk vinden dat ze gezond eet.
Bij koekjes, snoep en drinken vinden we het nog steeds onzin om haar suikers te geven. Ze eet nog altijd net zo lief een soepstengel, extra fruit en/of krentjes en ze drinkt graag water.
Een kleine verschuiving
Het is dus maar een kleine verschuiving. Alleen bij het avondeten is het soepeler geworden. Desondanks vind ik het nog steeds heel fijn als ze ergens blijft eten er nog even bij ons gecheckt wordt of ze iets wel of niet mag. Want dat ze het ene wel mag, wil niet zeggen dat ze het andere ook mag. Zo is ketjap manis bijvoorbeeld bijna puur suiker en willen we het haar dus nog niet geven. Ook toetjes waar suiker aan toegevoegd is, vinden we nog niet nodig. Magere yoghurt eet ze nog altijd net zo lief.
Nu ze wat ouder begint te worden, is ze nieuwsgierig naar al het eten en drinken. Zolang ze nog alles goed eet en drinkt wat wij haar geven, zie ik absoluut het nut er niet van in om haar andere producten te geven. Daarbij mag ze ook best leren dat iets wat een ander heeft, zij niet per se hoeft te krijgen.
Wij staan nog steeds achter onze keuze om haar zo lang als we kunnen suikervrij/suikerbewust op te voeden en ik ben er dan ook enorm trots op dat we hier zo standvastig in zijn. Ik geloof nog steeds dat een gezonde basis helpend is bij een gezondere toekomst en hopelijk helpt het ook in haar eigen keuzes later wat betreft voedsel en drinken.
Wanneer we over stag gaan met andere producten, blijft een interessant vraagstuk voor mijn toekomstige ik. Voorlopig vraagt ze er nog niet bewust om en vinden we dat ze het sowieso ook nog niet nodig heeft. Nogmaals, ze eet haar eten gewoon en drinkt haar drinken gewoon op, dus waarom daar verandering in brengen met ongezondere keuzes?
Hoe probeer jij je kind(eren) een gezonde basis mee te geven?