jufnatasjaonline.nl – In februari hoop ik te mogen beginnen aan de flexibele deeltijd opleiding van de pabo. Mijn hoogst behaalde diploma is MBO-4 en dat betekent dat ik de toelatingstoetsen moet doen voor ‘Geschiedenis’, ‘Aardrijkskunde’ en ‘Natuur-Techniek’. Maandag heb ik mijn eerste toelatingstoets: geschiedenis. Vandaag deel ik met jullie hoe ik geleerd heb en wat ik jullie kan aanraden qua boeken en websites.
goedvoorbereidnaardepabo.nl
Allereerst werd ik er na mijn aanmelding meteen op deze site gewezen. Op goedvoorbereidnaardepabo.nl staat namelijk alles wat je moet weten over de pabo toelatingstoetsen. Als ik mezelf niet vergis is dit zelfs de officiële site voor informatie en voorbereiding. Er staat precies beschreven welke toetsen je wanneer moet doen en waarom dit zo is. Dat is toch ook wel heel fijn. Bestudeer de site in ieder geval goed, want hij is belangrijk!
Er staan voorbereidingsfilmpjes op, waardoor je een beetje een idee hebt wat je moet kennen. Ook dat is natuurlijk erg fijn, want zo weet je wat je écht moet gaan leren en wat je meer gelezen kunt hebben zodat je de informatie weer hebt opgefrist.
Boeken basiskennis geschiedenis, aardrijkskunde en natuur-techniek
Voordat ik goed en wel op bovenstaande site gekeken had, schafte ik een setje boeken aan. Namelijk Basiskennis Geschiedenis, Basiskennis Aardrijkskunde en Basiskennis Natuur-Techniek. Qua leren heb ik meer aan boeken dan aan online websites. Tenminste, dat leek mij het fijnste. En man, wat ben ik blij met deze boeken! Tenminste, met die van geschiedenis. Omdat ik de andere twee vakken pas in december ga toetsen, heb ik me de afgelopen maand alleen bezig gehouden met geschiedenis.
Basiskennis geschiedenis werkt met tijdsvakken als hoofdstuk en dat is enorm fijn. De onderwerpen zijn goed verdeeld in sub paragrafen om niet alle informatie door elkaar te laten lopen. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan vragen. Ik vond ze persoonlijk pittig, maar daarom juist ook heel waardevol. De goede antwoorden staan op de website die horen bij het boek. Daarnaast kun je op diezelfde site een digitale toets per hoofdstuk vinden en nog twee ‘eindtoetsten’. Die geven allemaal duidelijk aan welke paragrafen je nog goed moet doornemen.
Wat ik trouwens iedere keer deed, was voor ik begon aan een hoofdstuk eerst die toets maken om te kijken hoe mijn basiskennis is voor ik het leer.
Flashcards
De informatie uit de boeken die mij belangrijk leken heb ik omgezet in vraag en antwoord op flashcards. Ik gebruik deze uitwisbare flashcards en die werken enorm fijn omdat je ze dus kunt ‘uitgummen’! Sowieso door het op te schrijven onthoud je informatie beter. Maar door er ook nog ‘vragen’ en ‘antwoorden’ van te maken ben je zelf al extra aan het nadenken over de informatie.
Cito pabo voorbeeldtoetsen
Cito heeft voorbeeldtoetsen die je kunt maken en nakijken. Ideaal om te checken wat je weet en wat je nog extra moet leren. Omdat hier de vragen anders gesteld werden dan die van de boeken, word je weer in een andere denkstand gezet. En als ik het goed begrepen heb, zijn de Cito voorbeeldtoetsten degene die het meeste (of misschien wel helemaal) op de echte toetsen lijken.
Je kunt 4 toetsen per vakgebieden maken. Na het leren van de boeken heb ik er 2 gemaakt. De laatste maak ik komende zondag als allerlaatst om te weten waar ik sta. Antwoorden kun je namelijk onthouden en ik wil niet dat ik denk dat ik iets ken en dat het eigenlijk niet zo blijkt te zijn.
Toets van de dag
Via de website vo-next.nl kun je een toets van de dag maken als je jezelf inschrijft. Ik heb een demo account. Deze kun je 30 dagen gebruiken. Volgens mij betaal je daarna voor het account. Ik heb nog geen idee of ik dat ga doen. Hoe dan ook krijg je, wanneer je jezelf dus aanmeld, iedere dag een ‘toets van de dag’ in je mailbox. Deze bevat 4 vragen van het desbetreffende vakgebied. Je maakt ze en aan het eind krijg je je score terug en kun je informatie erover lezen. Omdat deze vragen ook weer op een andere manier gesteld worden, is het toch ook weer een hele fijne manier om je kennis te checken. Daarbij kost het je niet zoveel tijd en dat is ook wel heel fijn.
Als ik maandag de toets gemaakt heb en ik heb de uitslag terug gekregen zal ik deze blog aanvullen met informatie over de pabo toelatingstoets. Heb jij een toelatingstoets moeten doen en zo ja, hoe heb jij hiervoor geleerd?
Pabo toelatingstoets
Oké, het is ondertussen december en ik heb ze nu alle drie gemaakt, waarvan ik geschiedenis behaald heb en de andere twee hopelijk binnen nu en twee weken de uitslag krijg. Als je de voorbeeldtoetsen oefent, dan oefen je de precieze toetsen. In ieder geval, zo zien de toetsen er uit. De vragen zijn uiteraard niet hetzelfde. Je maakt de toets digitaal en het zijn 60 meerkeuze vragen waar je 90 minuten de tijd voor hebt. Alle toetsen heb ik binnen het uur gemaakt, waarvan ik over aardrijkskunde ‘maar’ 35 minuten heb gedaan. Het is vooral goed nadenken, begrijpen wat ieder woord precies betekent en op die manier het juiste antwoord invullen. Ik wens je heel veel succes met het maken van de toetsen!