Ken je dat spijt gevoel nadat je iets gekocht hebt? Niet omdat je niet blij bent met je aankoop, maar omdat je het misschien eigenlijk niet nodig had. Of niet perse in ieder geval. Je denkt terug aan wat je op het moment van kopen dacht. Je realiseert dat de reden die je had, de slechtste reden van 2015 is en dat je dus eigenlijk voor de duizendste keer weer een impulsieve aankoop hebt gedaan. Ben je dat ook zo beu? Stop dat gat in je hand en onthoudt deze 5 manieren om impulsieve uitgaven te stoppen.
- Wacht 24 uur voordat je koopt
Oké, in de stad is dit misschien een lastige, maar online… Ja, online zou dit misschien nog wel de beste manier kunnen zijn om niet meer impulsief iets te kopen. Het idee van wachten geeft onze hersenen een psychologische boost dat ons ervan overtuigd dat we het item niet zo hard nodig hebben als dat we dachten. En daarnaast zit de mogelijkheid erin dat je vergeet dat dit item of deze items in je online winkelmandje staan. Tegen de tijd dat je er dan weer aan denkt, vind je het of niet meer belangrijk of de sale is voorbij of het is niet meer verkrijgbaar. - Vermijd verleidelijke situaties
Zelfbeheersing. Dat is misschien wel je grootste leerdoel als impulsieve koper. En hoe je dat kunt leren? Gooi je voor de leeuwen bij wijze van spreken. Maar hé, eenmaal een impulsieve koper, altijd – hopelijk niet, maar toch – een impulsieve koper. Daarom misschien toch beter om winkels te vermijden zoveel als je kunt.
– Schrijf je uit bij de nieuwsbrief van je favoriete (web)shop. Of eigenlijk gewoon alle nieuwsbrieven van alle winkels. Al die aanbiedingen zijn veel te verleidelijk.
– Blijf offline. Moet je op de computer zijn? Zet je WIFI uit. Of vermijdt in ieder geval het internet. Overal staan tegenwoordig reclames en reclames betekent sale.
– Blijf thuis (en ga dus niet online!). Als je geen winkels tegenkomt, kun je ook niet kopen. Zo simpel is het. Leer jezelf breien of verdiep je in een andere hobby. Wat je ook doet. Zorg dat het je geen geld kost! - Maak een ‘shopping list’
Of je nu naar de supermarkt gaat of gaat winkelen. Schrijf op wat je nodig hebt en houd je hieraan! Ga zo ook maar één keer in de week boodschappen doen. Je plant vooruit wat je eet en komt dus niet elke dag in de verleiding om nog die ene zak chips of – omdat je honger hebt – dat croissantje mee te nemen. En over plannen gesproken… Plan ook wie wanneer jarig is en koop voor meerdere mensen tegelijkertijd een cadeautje. Zo hoef je minder naar de stad of die online shop en dat betekent dat je dus ook minder vaak een winkel ziet! Twee vliegen in één klap. - Maak een ‘impulsieve uitgaven potje’
Of hoe je je potje ook wilt noemen… Leg bijvoorbeeld elke week €5,- apart of een bepaald bedrag per maand. Dat is wat je hebt en dat mag je uitgeven aan spontane of impulsieve uitgaven, zoals de zoveelste rode lipstick of die ene gave game voor de Playstation. Is het op, dan kun je dus niks extra’s kopen en wat er in zit kun je sparen of weer uitgeven aan datgene wat je op dat moment ‘echt’ denkt nodig te hebben. Alhoewel je ondertussen wel beter weet natuurlijk… - Ben tevreden met dat wat je hebt
Want eigenlijk weten we heus wel dat materiële zaken ons niet gelukkig maken. Ben dankbaar voor je familie en vrienden die er altijd voor je zijn. Ben blij met hetgeen wat je hebt en krijgt. Of je nu veel te besteden hebt of weinig, waarschijnlijk hebben jij en ik altijd meer te besteden dan een groot deel van de wereld. Geef het geldbedrag wat je eigenlijk aan die nieuwe schoenen had willen besteden – die je natuurlijk eigenlijk helemaal niet nodig had – aan een goed doel. Wedden dat je jezelf dan beter voelt dan wanneer je die nieuwe schoenen had gekocht?
Heb jij een gat in je hand?
3 comments
Neen, ik denk meestal er even over na of ik dit of dat dan wel ga kopen. Ga ik dat veel gebruiken al of niet.
Maar dat neemt niet weg, dat er niet eens een impulsieve aankoop wordt gedaan.
Ik ben ook niet echt scheutig met mijn geld en me goed bewust dat ik het maar 1x kan uitgeven. Nu ben ik ook alleenstaand met twee tieners. Die kosten bakken met geld 😉 dus ik let eigenlijk altijd wel goed op.
Volgens mij heb je weinig keus in sommige gevallen 😉 maar wel goed dat je er dan nog meer bewust van bent!