jufnatasjaonline.nl – Mijn allereerste les van de pabo was rekenen/wiskunde. We gingen meteen oefenen met strategieën omtrent handig rekenen. En omdat ik dat een waardevolle les vind (en ik mijn aantekeningen graag ergens bewaar waar ik ze makkelijk terug kan vinden) deel ik de strategieën handig rekenen in deze blogpost!
Verdubbelen en halveren
Bij keersommen, kun je de som ‘makkelijker’ maken door te verdubbelen én te halveren. Dat betekent dat wanneer je het ene getal X doet, je het andere getal : doet. Het voorbeeld:
24X15
12X30=6X60=3X120
In dit voorbeeld zie je dus dat ik 24 deel door 2 en daardoor 15 vermenigvuldig met 2. Om de som nog makkelijker te maken kun je dat blijven doen tot dat je niet meer ‘verder kunt’. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste som die je er van kunt maken.
Gelijke vergroting/verkleining
Bij deelsommen werkt het dan weer anders. Hierbij maak je een gelijke vergroting óf verkleining. Beide getallen van de som worden dus gedeeld of vermenigvuldigd door hetzelfde getal. Het voorbeeld:
150:0,25
600:1
Beide getallen hebben we in dit voorbeeld met 4 vermenigvuldigd. De som is nu een stuk eenvoudiger hè!
Associatieve eigenschap
Oké, dit klinkt even als hogere wiskunde, maar het valt reuze mee. Vind ik dan hè. Associatieve eigenschap betekent dat je gaat associëren. Je kijkt dus of je getallen samen kunt voegen. Het voorbeeld:
110-27+90
200-27
Als je naar de som kijkt zal je waarschijnlijk snel zien dat het handig is om 110 en 90 eerst bij elkaar op te tellen. Je komt dan namelijk uit op een heel getal. In dit geval een mooi honderdtal. Dan hoef je die 27 er alleen nog achter te plakken en je hebt je uitkomst. In deze strategie gaat het er dus om dat je snel ziet wat bij elkaar past.
Termen veranderen
Deze strategie paste ikzelf eigenlijk nooit toe. Heb ik hem nooit geleerd? Was ik hem vergeten? Vind ik het lastiger? I don’t know. Maar heel moeilijk is hij dan ook weer niet. Je verandert de term: oftewel de getallen. Het voorbeeld:
198+163
200+161
Deze handige rekenstrategie heeft wel wat weg van de eerste strategie op dit lijstje. Echter gaat het hier niet om verdubbelen of halveren maar een X getal erbij doen én eraf halen. In het bovenstaande voorbeeld heb ik van het eerste getal een rond honderdtal gemaakt. Dat heb ik gedaan door er 2 bij te doen. Dat betekent dat ik in het tweee getal er 2 af moet halen. De uitkomst blijft gelijk, maar het rekenen gaat sneller! Dit werkt ook met minsommen.
197-62
200-59 of 199-60
Het voordeel van mijn eerste berekening is dat we weer een heel honderdtal hebben, echter moet je dan dus wel over het tiental heen werken met het tweede getal en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Mijn tweede voorbeeld kan daardoor voor sommigen makkelijker zijn. Je hebt een heel tiental gemaakt en dat kun je van het eerste getal er makkelijk afhalen. Persoonlijk heeft mijn tweede som mij voorkeur. Beiden zijn goed.
Verdeeleigenschap/distributief
Met deze handige strategie verdeel je de som in meerdere sommen om tot het antwoord te komen. In eerste instantie lijkt het dat je hierdoor langer bezig bent met een som, maar in feite rekent het gewoon makkelijker. Ik heb hier twee voorbeelden van:
117:6
(120:6)-(3X6)
In dit eerste voorbeeld zie je dat ik naar een makkelijkere som ga. Dat betekent dat ik 3X6 teveel heb gedaan. Dit moet er dus nog van af.
(23X118)+(82X23)
23X200
In dit tweede voorbeeld zie je dat je 2 getallen moet vermenigvuldigen met 23 en de uitkomst daarvan moet optellen. Omdat je het allebei dus met hetzelfde moet vermenigvuldigen, kun je die twee andere getallen eerst samen optellen en daarna keer 23 doen.
Volgorde van bewerkingen
Ik denk dat we deze allemaal wel kennen. Vroeger (tenminste toen ik nog op de basisschool zat tussen 1992 en 2000) leerden we Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord. Een ezelsbruggetje om te onthouden welke bewerkingen er als eerste komen. Echter is dit ezelsbruggetje NIET meer geldig.
De volgorde waarin je een berekening uitvoert is:
1. Haakjes
2. Machtsverheffen en worteltrekken, in de volgorde van de opgave
3. Vermenigvuldigen en delen, in de volgorde van de opgave
4. Optellen en aftrekken, in de volgorde van de opgave
Commutatief/verwisselen
In deze laatste handige rekenstrategie gaat het er om dat je een voor jou makkelijkere kijk op de som maakt. Je mag getallen in een bewerking dus verwisselen, omdat de uitkomst daardoor niet veranderd. Ook hier heb ik twee voorbeelden voor jullie
7X2
2X7
2X7 klinkt in mijn hoofd makkelijker dan 7X2.
9+36
36+9
Ik vind het grootste getal vooraan makkelijker rekenen dan het kleine getal vooraan. Dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn!
Dit waren de geleerde strategieën handig rekenen! Kende jij ze allemaal?