Tijdens mijn €50 euro voor weekboodschappen challenge plande ik voor een week onze maaltijden. Maar je weet hoe dat gaat, soms krijg je het te druk of ben je te hectisch en voor je het weet schiet het er bij in. Zo ook bij ons. Ondertussen hebben we het weer opgepakt. Nog altijd proberen we de €50 aan te houden (wat de meeste keren goed lukt!) en plannen we dus voor een week lang onze maaltijden. Vandaag deel ik met jullie mijn tips voor het plannen van je weekmenu’s.
1. Wat heb je allemaal in huis?
Soms moet je je voorraadkast en vriezer aanvullen en soms ligt daar meer dan genoeg om maaltijden van te maken. Check dus altijd als eerst even wat je nog in huis hebt. Doordat je weet welke ingrediënten je nog hebt, kun je vaak ook makkelijker recepten zoeken (als je niet zo makkelijk uit je hoofd maaltijden kunt bedenken). Door het ingrediënt + recept in te tikken in Google kom je al snel op specifieke gerechten uit.
Daarnaast is het ook fijn om te checken welke maaltijden je ooit hebt ingevroren om nog eens op te eten. In ons geval gaat dit vaak om een portie voor 1 à 2 personen, wat ideaal is voor mij en Isabelle als Roy moet werken. Scheelt weer in de portemonnee en je hoeft het alleen maar te ontdooien en op te warmen!
2. Plan slim
Zoals ik net vertelde kun je makkelijk gebruik maken van ingrediënten die je nog in huis hebt. Als je voor één week boodschappen doet, wil het soms lastig zijn met de houdbaarheid van verse producten. Ik plan daarom aan het einde van de week maaltijden in waarbij ik vooral gebruik moet maken van de vriezer. Dat kan zijn ingevroren groeten en vlees als ook diepvriesmaaltijden of eerder gekookte maaltijden die je ingevroren hebt.
Daarnaast kijk ik in de winkel goed naar de data op de versproducten. Zo gaan er hier in de week gemiddeld 1,5 tot 2 kannen melk doorheen. Afhankelijk van de datum op het product en wat we thuis nog hebben staan, neem ik er één of twee mee.
3. Pak je agenda erbij
Heel leuk om voor een week je maaltijden te plannen, maar ook heel zonde als je de boodschappen gedaan hebt en er dan achter komt dat jij of je partner (of kids) één of meerdere dagen helemaal niet thuis eten. Of dat je ziet dat je late afspraken hebt, waardoor je misschien niet zo’n zin hebt om daarna nog te moeten koken. Dus pak je agenda erbij en check waar je rekening mee moet houden.
4. Recycle recepten
Afgelopen week hadden we een tweetal recepten die ons allemaal erg goed bevielen. Hoe fijn is het dan om die recepten ergens te bewaren zodat je er altijd op terug kunt pakken? In ons lijstje (waar ik zo op terug kom) zet ik onderaan de recepten die ons bevielen. Zo heb ik ze snel bij de hand en vergeet ik ze ook niet.
5. Maak je weekmenu en boodschappenlijst tegelijkertijd
Wat volgens mij enorm veel tijd scheelt, is om je weekmenu en boodschappenlijstje tegelijkertijd te maken. Dat betekent dat je een recept bedenkt (of op zoekt), die noteert op je weekmenu planning (wij gebruiken zelf de notitie app van de iPhone; deze kun je ook ‘delen’) en vervolgens van het recept de ingrediënten noteert. Voor het noteren van de ingrediënten gebruiken wijzelf de Jumbo app. Dan zie je ook meteen wat je ongeveer kwijt bent aan de boodschappen. Daarnaast halen wij ook recepten uit deze app en kun je vanuit de app heel gemakkelijk de ingrediënten die je nodig hebt in deze boodschappenlijst zetten (#nospon). Zoals jullie zien, zijn wij erg digitaal aangelegd, maar ik kan mij ook voorstellen dat je een papierenlijstje fijner vindt. Dan moet je dat gewoon gebruiken 🙂
6. Kies een vast moment in de week
Kies een vast moment in de week waarop je je weekmenu en boodschappenlijstje maakt en wanneer je de boodschappen doet. Wij doen dat allemaal op zondag. In de ochtend (na het ontbijt zodat je geen honger hebt) bedenken we wat we willen eten, en afhankelijk van de tijd gaan we voor de lunch of na Isabelles slaapje naar de winkel. Wij gaan dan eerst naar de Lidl en vervolgens naar de Jumbo. Doordat we in de Jumbo app een lijstje maken en meteen zien wat het kost, weten we ook meteen wat we kunnen besparen. Als het net zo duur is, halen we het vaker bij de Jumbo, maar dat komt omdat we daar de Koopzegels kopen en zo sparen.
7. Waarom een weekmenu maken fijn is
Leuk en aardig al die tips, maar waarom zou je in hemelsnaam een weekmenu maken? Een weekmenu heeft gewoon een aantal voordelen. Eén je bespaart een hoop geld. Maar echt hoor. Als wij iedere dag of om de dag boodschappen doen, zijn we vaak net zo veel kwijt als dat we voor de hele week boodschappen doen. Dat komt vooral doordat je in de winkel verleid wordt door allerlei aanbiedingen en lekkere dingen waar je dan trek in krijgt.
Daarnaast scheelt het je dus ook een hoop tijd. Ja, je bent misschien een uurtje zoet met het plannen van je weekmenu doordat je recepten moet vinden, maar als je iedere dag boodschappen moet doen, moet je ook je reistijd meerekenen en de tijd dat je weer in de supermarkt loopt. Dus al bij al is het echt tijdbesparend.
Je eet ook nog eens gezonder. Niet alleen maar doordat je niet iedere dag in de winkel verleid wordt lekkere dingen te kopen, maar vooral omdat je veel bewuster bezig bent met wat je de hele week gaat eten. Op de een of andere manier zorg je er dan toch voor dat je gezondere gerechten kiest. Als je op de dag zelf nog moet bedenken wat je wilt eten, en je bedenkt dan bijvoorbeeld dat je niet zoveel zin hebt om te koken, ben je sneller geneigd om te bestellen of iets ongezonds in de winkel te halen.
En doordat je bewuster bezig bent, kun je ook meteen op je budget letten. Je weet ongeveer wel wat duur is en wat niet en het scheelt ook in je portemonnee om één of meerdere keren in de week vegetarisch te eten. Vlees is namelijk best prijzig. Om die reden koop ik soms ook grootverpakkingen, waarvan ik dan het deel wat ik niet nodig heb invries om later weer te kunnen gebruiken. Grootverpakkingen zijn voordeliger en door een deel in te vriezen bespaar je in een andere week weer geld omdat je dan het ingevroren vlees kunt gebruiken.
Al met al geeft het je ook rust om te plannen. Vooral in weken waarin je al drukker bent. Dit is dan één ding waar je jezelf niet meer mee bezig hoeft te houden. Niet bedenken wat je wilt eten en dat je nog boodschappen moet doen. Heerlijk!
[no_toc]Doe jij dagelijks boodschappen of ga jij ook voor weekboodschappen?
2 comments
Ik zou echt vaker weekboodschappen moeten doen. Fijne tips Natasja.
Dankjewel! En succes met plannen 😉