Lipstick – of lippenstift -, iedere vrouw heeft er wel een. Of je hem gebruikt of niet, het is een onmisbaar product in je beautycase.
Ikzelf was nooit zo dol op lipstick. Nou ja, vroeger – toen ik een jaar of 9 of 10 was – heb ik ooit van een tante haar oude make-up spullen gekregen. Hierin zat ook een felle licht roze lipstick. Dol was ik er op! Ik ging er de deur niet mee uit, maar binnen spelen – eventueel samen met een vriendinnetje – was leuk en het was mijn favoriet.
Toen ik naar de middelbare school ging – way back! – en dus een beetje mascara en oogpotlood ging gebruiken, kon een lipstick echt niet. Lipgloss wel. Maar een kleurtje op je lippen…. Not done! Nu, zo’n 13 jaar later zie je meisjes wel met lipstick lopen: rood, roze, beige. Ook mijn generatie pakt vaker een lipstick. En ja, ik ook terwijl ik er al die tijd niets van moest hebben. Ik vond lipstick voor moeders en oma’s.
Maar even terug naar de basic van mijn verhaal: lipstick bestaat al lang. Héél lang. Ga je mee met mij terug in de tijd?
We gaan met onze tijdmachine terug naar het jaar 51 voor Christus. We zijn beland in het warme maar mooie Egypte waar de mooie Farao Cleopatra VII regeerde. Uiterlijk was voor Cleopatra belangrijk. Naast mooie kleding en haar bekende hoofdtooi smeerde ze op haar gezicht verschillende gekleurde substanties. Om haar lippen een levendige kleur rood te geven gebruikte zij geplette karmijnkevers.
We pakken de tijdmachine en reizen nu af naar het jaar 969 en we belanden in de Islamtische Gouden Eeuw. Onderzoeker Abu al-Qasim al-Zahrawi hield zich bezig met verschillende vakken waaronder geneeskunde maar ook cosmetica. Een geparfumeerd opgerold stokje, platgemaakt in een speciale vorm werd een solide lipstick in die tijd.
Lipstick werd echter pas veel later echt populair en dus reizen we af naar de 16e eeuw. De Engelse koningin Elizabeht I kleurde haar lippen met een mengsel van bijenwas en rode kwikzwavel zodat ze felrode lippen had. Ze zorgde er voor dat haar gezicht spierwit was, waardoor haar lippen er uit sprongen en dit een voorbeeld voor vele vrouwen was. Deze lipstick werd verkocht in een papiertje en kon je met je vingers aanbrengen.
Grondstoffen werden meer benut waardoor er ook gebruik werd gemaakt van druivensap, bessensap, kersensap, gemalen rode steen, henna, klei, oker, rood ijzer, zeewier, ijzererts en karmijnzuur wat werd gewonnen uit schildluis.
Het Britse Parlement nam in 1770 een wet aan: een vrouw die lipstick droeg kon berecht worden wegens hekserij. Ik weet niet wanneer deze weer opgeheven is, maar erg bijzonder dat deze wet werd aangenomen.
Nog een leuk weetje is dat in 1924 lipstick een tijdje verboden werd om toch wel een hele bijzondere reden: het zou schadelijk zijn voor de gezondheid van de man, wanneer deze een vrouw met lipstick zou kussen. Het was echter voor de vrouw niet gevaarlijk om lipstick te dragen. Hmmm… juist ja… Letterlijk “Kiss of Death”?
In 1920 werd de lipstick in Amerika populair door de filmindustrie. In 1930 droeg bijna elke vrouw wel lipstick. Vanaf deze tijd kregen de lipsticks ook namen. Revlon zorgde ervoor dat dit heel populair werd doordat ze de naam Fatal Apple bedachten en het in deze tijd heel gewoon was om namen te geven de refereerde aan bloemen, fruit of vrouwennamen.
In de jaren 90 werd de eerste long-lasting lipstick uitgevonden door de Lip-Ink International company. Deze bleef lang zitten doordat de was ontbrak. Ook andere bedrijven imiteerde deze lipstick en brachten hun eigen variant uit.
Goed, genoeg geschiedenis en op naar het product van vandaag.
Lipstick bestaat altijd uit een basis van was, kleurpigmenten en verzachters. Was zorgt voor de stevigheid in de stick, de pigmenten worden gemaakt van vermalen verfstoffen en verzachters zijn diverse soorten olie waardoor de lipstick gesmeerd kan worden op je lippen. Daarnaast kan er nog meer in een lipstick zitten: denk maar aan lipstick met vitamines, zonbescherming en ga zo maar door.
Je hebt tegenwoordig verschillende soorten lipstick. Mat, glanzend, hydraterend, long-lasting en ook deze rij is nog vele malen langer. Je kiest een lipstick die bij jou past. Wat wil je uitstralen? Wat wil je bereiken? En dan hebben we het nog niet eens over de kleur….
De kleur van lipstick past zich vaak aan, aan de kleur van je lippen. Dat betekent dus dat je niet naar je vriendin moet staren met die ge-wel-di-ge lipstick, om hem vervolgens zelf te kopen en te zien dat hij bij jou eigenlijk tegen valt. Probeer daarom ook altijd de lipstick in de winkel uit.
Niet alleen de kleur van je lippen zorgen ervoor dat een kleur je wel of niet leuk staat, maar ook je huidskleur en de kleur van je haren. Het volgende – makkelijke – schema vond ik op de website: mens-en-gezondheid.infonu.nl
Bleke huid en donker haar
Framboos, fuchsia, roze, bordeauxrood, bessen, felrood, pruimrood, wijnrood.
Bleke huid en licht haar
Zachtroze, zalm, koraal, beige.
Bleke huid en rood haar
Brons, koper, oranje, roodbruin.
Neutrale tot lichtbruine huid, bruin/donker haar
Warmrood, dieprood, donkerroze, mauve, rozebeige, dieproze, koffie, caramel, middenbruin.
Donkere huid en zwart haar
Rood met blauwe ondertoon, warmrood, dieprood, mauve, aubergine, wijnrood, mahonie, chocoladebruin, rozebeige.
Neutrale huid en grijs haar
Roze, warmrood
Dit schema maakt het voor jou misschien ook gemakkelijker om via internet een kleur lipstick te bestellen.
Wat dan nog belangrijk is om te weten is de vorm van je lippen.
Heb je dunne lippen, zorg dan voor lichte kleuren. Donkere kleuren laten je dunne/smalle lippen nog dunner/smaller lijken. Lichte kleuren geven ze juist meer accent.
Heb je juist hele volle lippen en wil je je lippen smaller laten ogen? Kies dan voor een matte kleur lipstick
Om je lippen nog extra te verzorgen, kun je lippenbalsem aanbrengen nadat je lipstick verwijderd hebt. Lipbalsem geeft net even die extra vitamine die je lippen wel kunnen gebruiken na het dragen van lipstick.
Poeh! En dan zitten we bijna aan 1000 woorden over lipstick! Hoe kies jij je kleur lipstick? En wat is jouw favoriet?
Liefs,
Natasja
Bron afbeeldingen: weheartit.com
4 comments
Leuk artikel!
Dank je!
Fijn overzicht 🙂
Fijn dat je het handig vind 🙂 Bedankt voor je reactie! 🙂